Thursday, December 31, 2015

Apa itu Tanaman Hiasan Dan Landskap

Tepat pada pkul 12.00 tngh malam ,pada 1/12/15...sy nak menceritakan serba sdikit atau info tentang subjek yang saya ambil pada sem ni, iaitu Tanaman Hiasan Dan Landskap~ hehehe~ Semua org duk citer post psal Tahun Baru, meh sy citer psal landskap~hhahhaha

Apa yang sy taw, sepanjang sy bljar dlam satu sem~ subjek niii bnyak mengajar sy tentang cara2 nk design tmpat2 tertentu (dah nama pn subjek landskap..hahaha)
Tp, subjek niii memerlukan kemahiran tawww~ kena bljar mcam mna nk mlukisss~ehhhhee
Pada awal2 sem, Lect sy arahkan km smua mlukis atas kertass~ jd, kami pn mlukis larrr~hahahhaa
Gmbar yg sy lukissss~hhehehe
Gmbar tuu kmudian, lect sy tunjuk waktu nk abis semmm` :')) Rsa mcm cepat sngat masa berlaluuu~uhuhu (cedih ckitt)

Dalam Subjek ni, banyak ajar sy jenis2 pokok, ciri2 pokok, cara melukis, jenis2 elemen dalam landskap, hardscape & softscape , konsep2 landskap, skala,tanaman hiasan, cara2 penjagaan  dan banyak lagiiii~ :)))

Saya citer skit2,,dlam bab pertama, ada 5 jnis pokok sy blajar, iaitu : 
  • Pkok Naungan (cth : Plumeria Rubra, Mimusop Elengi, Swietenia Macrophylla)
  • Pokok Renek (cth : Alamanda Cathartica, Ixora Sunkist, codieum Variegatum Mrs Iceton)
  • Rumput (cth : Digitaria Didactyla , Axonopus Compressus , Cynodon Dactylon)
  • Penutup Bumi (cth : Wedelia trilobata,portulaca Grandiflora,Arachis Pintoi ,Bambusa Ventricosa)
  • Palma (cth : Licuala Grandis, Cyrtostachys Lakka, Ravenala Madagascariensis) 
  • Tanaman hiasan dalaman : (cth: Raphis Humilis, Begonia Rex, Cordyline Terminalis) 
Sy perlu tahu pasal nama saintifik, nama biasa , ciri2 , bentuk, tumbesaran, tekstur ~ heehe~ Banyak yg kna mnghafal~ hehhhee
Tp, lect sy xnak yg ada sp tuu~ mcm codieum sp jd, kita kena taw nama pnuh dy iaitu codieum Variegatum Mrs Iceton

Banyak benda nk kna mnghafal, tp, bnyak ilmu yg kita peroleh tntang pokok2 dan ciri2 pokok~:DD
Nnti dalam pos sterusnya, sya citer lg bab nii eaa~ yg nii hanya info shaja,,heheh

Ni pokok Portulaca umbraticola ~ nii pokok penutup bumi

Ni bukan lavender eaa,, tp Mealycup Sage atau 'Blue Bedder'




Tamatnyaaaa Assignment MTE!

Hellooooooo dan Assalamualaikum semuaaaaa! :D
Tujuan sy tulis post nii,,sbb nk annaunce MTE pnya esaimen dah abissss! >w<
Yeaaaaaaaaaaaaaaa! Asal blog nii ntuk esaimen sy MTE~ Tp, disebabkn semuanya dah settle & sem 1 pn dh nak abis,,(psst! ada 2 lg paper 8,9/1 nntiii~uhuhu) sy buat kputusan ntuk jadikan blog nii sbgai journal sy sepanjang sy duk kt UPSI ni~ sy akan critakan smua psal UPSI dan kos sy , iaitu Sains Pertanian~ :D Yiippppiiii!
Lg pon, sy harap, segala journal atau post nii dpt membantu junior2 (cewahhhhh! *bkal jd seniorrrrrr!hhhhahaha) atau pon, sapa2 yang nak ambil kos niiii~ :))))

Sy nk ucapkan trima kasih pd miss Rohaida aka Lect sy waktu dlm klas MTE3012 Kompetensi Teknologi Maklumat dan Komunikasi :)))) Sbb banyak ajar sy dlam klas

Mari kita start, subjek apa yg sy amik ntuk sem 1 niii~ heehhe
Ada 7 subjek dan sebanyak 17 jam kredit diambil ntuk sem niiii~ iaitu

  • Wacana Akademik Bahasa Melayu
  • Olahraga
  • Kenegaraan
  • Kompetensi Teknologi Maklumat dan Komunikasi
  • Agribotani
  • Tanaman Hiasan Dan Landskap
  • Sains Tanah
Ada 7 subjek, tp memandangkan saya bdk sains pertanian, subjek yang akan banyak dibincangkan adalah subjek yang berkaitn ngan sains pertanian...subjek2 uni ckit2 jer yeaaaa~(nnti x larat nak menaip plak..hehehee)

Apa2 pn, saya harap, saya dpt trus mnulis jurnal dlm blog niii~ye larr,,nk tlong junior2 nnti (poyooo!! hahahaha)  & supaya sy x lupa semua bnda yg sy blajar dlm sem 1 :DD
gmbr ni dtngkp waktu lwatan Cameron Higlnd :))





Wednesday, December 9, 2015

Umi~


Assalamualaikum semua, post kali ini, saya nak bercerita pasal mak saya~ Sejujurnya, saya nak pulang ke kampung halaman pada 19 Disember ni, tapi, apakan daya, tiba-tiba saya ada kelas pada 21 Disember~uhuhu~
Rindu pada keluarga, rindu pada mak ,rindu pada rumah~ T_T
Sambil tu, layan lagu umi ni dulu~ Teringat zaman kecil-kecil dulu~ huhu~Sayang mak! >.<


Versi Ibu pulak~


Meow~

Assalamualaikum semuaaaaa! :D
Nak tahu apa benda yang saya paling suka?? Jeng..jeng..jeng! jawapannya, kucing!
Kebanyakan orang pasti suka kucing kan? heehe~ Tak semua yang suka kucing, ada yang takut~ ish..ish..
Di rumah saya ada dalam 10 ekor kucing~ :D
Nak bela kucing memang menyeronokkan, tapi , bila kucing sakit atau berak merata-rata, masa tu, baru kita tahu sebenarnya, nak bela kucing ni agak susah, dan memerlukan pengorbanan(cewahhh!) heehe~

Tuesday, December 8, 2015

Kenangan di FRIM


Assalamualaikum semua~ Setiap orang pasti ada memori yang indah kan~ Pada waktu malam ni, tiba-tiba saya teringatkan kenangan saya di FRIM atau Instititut Penyelidikan Perhutanan Malaysia yang terletak di Selangor
Lepas Diploma, saya membuat praktikal di FRIM selama 4 bulan~
Walaupun pendek saja tempoh saya membuat praktikal di sana, tapi ada banyak kenangan manis di sana :)) 

Suasana di FRIM yang penuh dengan pokok :))
Jumpa kucing comel ni kat bengkel kayu~hhhee

Selfie sebentar~heheh

Dalam perjalanan nak pergi Bengkel kayu~hehe












Apa Hobi Anda

Assalamualaikum semua, kali ni, saya nak bercerita pasal hobi~Semua orang pasti ada hobi kan~
heehe
Hobi saya pula adalah melukis! Yaaaaa! saya suka melukis~ Walaupun saya ambil sains pertanian, saya minat sangat dalam melukis~
Tapi, saya tak berapa suka melukis tradisional~ Sebab melukis tradisional tak ada ctrl + z
heehe~
Saya lagi suka melukis digital :D

Contoh lukisan saya


Semuanya saya upload dalam devianart~ :D 

Friday, November 27, 2015

Kalori Makanan

Hai semua~ :)
Baru-baru ni, saya bertekad untuk diet.ehhhee
Jadi ada lar saya google sedikit tentang kalori makanan
Kalau kita nak 'mantain' kan berat kita, kita perlu makan 1500 kalori, kalau nak diet, 1200 kalori.
Jom kita tengok list kalori dalam makanan kita :)

Kategori:Kuih Muih

1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori

1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori

 Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori

 Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori minuman

1.minuman berkabonat 1 tin 285g – 120 kal
2.minuman kotak 250g – 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan – 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan – 25 kal
5.aiskrim 2 skop- 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan – 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan – 90 kal
8.mentega 2 sudu teh – 75 kal
9.keju chedar 1 keping -58 kal

Lain-lain

Murtabak/mutton – 1 piece – 722 kalori
Cheese Cake – 1 slice – 400 kalori
Roti Telur & Dhal – 1 piece & 1/2 cup – 414 kalori
Laksa Kari – 1 bowl – 589 kalori
Nasi Lemak – 1 complete – 644 kalori
Mee Goreng Mamak – 1 plate – 660 kalori
Lor Mee – 1 bowl – 383 kalori
Mee Rebus – 1 plate – 556 kalori
Mee/Bihun Goreng – 1 plate – 510 kalori
Kuey Goreng Kerang – 1 plate – 743 kalori
Mee Wantan – 1 plate – 409 kalori
Laksa Penang – 1 bowl – 436 kalori
Mee sup – 1 bowl – 381 kalori
Lor Mai Fun – 1 plate – 422 kalori
Nasi Briyani Kambing – 1 plate – 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging – 1 plate – 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish – 1 plate – 620 kalori
Century Egg Porridge – 1 bowl – 423 kalori
Nasi Ayam – 1 plate – 600 kalori
Nasi Goreng Biasa – 1 plate – 637 kalori
Nasi Claypot – 1 bowl – 898 kalori
Bah Kut Teh – 1 bowl – 348 kalori
Sotong goreng tepung – 1 small plate – 630 kalori
Sup Krim – 1 rice bowl – 375 kalori
Cheese burger with extra beef – 1 whole – 438 kalori
Fried fish cake with bun – 1 whole – 433 kalori
sundae chocolate – 1 cup – 380 kalori
Apple Pie – 1 piece – 260 kalori
Cheese & meat sauce – 1 small plate – 444 kalori
Sandwich chicken salad – 1 whole – 481 kalori
Pasembur – 1 plate – 752 kalori
Rojak Buah – 1 plate – 443 kalori
Tteh tarik – 1 glass – 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice)
Air kacang soya segelas = 60 kalori
Air tebu segelas = 184 kalori
Ais krim sehidangan = 335 kalori
Apam balik sepotong = 300 kalori
Ayam goreng kepak = 102 kalori
Ayam goreng peha = 120 kalori
Ayam kari seketul = 250 kalori
Ayam tandoori sepotong = 220 kalori
Bakso semangkuk = 320 kalori
Bihun sup semangkuk = 350 kalori
Bijirin sarapan coklat 2 cawan = 266 kalori
Biskut cip coklat sekeping = 30 kalori
Biskut sayur 6 keping = 264 kalori
Biskut susu 2 keping = 34 kalori
Black coffee = 3.5 kalori
Bubur ayam semangkuk = 275 kalori
Bubur caca semangkuk = 300 kalori
Bubur kacang semangkuk = 100 kalori
Nasi ayam kosong sepinggan = 300 kalori
Nasi ayam sepinggan = 600 kalori
Nasi Briyani = 448 kalori
Nasi briyani berayam sepinggan = 880 kalori
Nasi briyani kambing sepinggan = 587 kalori
Nasi campur + 3 jenis lauk sepinggan = 620 kalori
Nasi claypot semangkuk = 898 kalori
Nasi goreng bertelur sepinggan = 635 kalori
Nasi goreng biasa sepinggan = 637 kalori
Nasi lemak ayam goreng = 644 kalori
Nasi lemak bersambal sepinggan = 400 kalori
Nasi minyak + rendang daging sepinggan = 664 kalori
Nasi minyak kosong sepinggan = 445 kalori
Nasi putih satu setengah cawan = 260 kalori
Pasembor sepinggan = 752 kalori
Pie epal sepotong = 260 kalori
Popia basah seketul = 94 kalori
Popia goreng = 130 kalori
Puding coklat & sos vanilla 2 potong = 300 kalori
Pulut panggang 2 keping = 250 kalori
Rojak buah sepiring = 443 kalori
Roti bakar coklat sekeping = 275 kalori
Roti Naan sekeping = 308 kalori
Roti pita sekeping = 124 kalori
Roti telur sekeping & kuah dal 1/2 mangkuk = 414 kalori
Roti telur sekeping = 356 kalori
Sambal sotong setengah cawan = 55 kalori
Sambal udang setengah cawan = 70 kalori
Sandwich isi daging bakar & mayonis sepotong= 270 kalori
Sandwich sardin sepotong = 70 kalori
Sate ayam 10 cucuk = 365 kalori
Sayur campur goreng = 43 kalori
Seri muka sepotong = 144 kalori
Sotong goreng tepung seketul kecil = 630 kalori
Sundae chocolate secawan = 380 kalori
Sup berkrim semangkuk kecil = 375 kalori
Susu coklat rendah lemak 2 kotak = 200 kalori
Susu pekat 1 sudu besar = 71 kalori
Taukua goreng sekeping = 110 kalori
Teh tarik segelas = 83 kalori
Telur goreng sebiji = 110 kalori
Wafer coklat sekeping= 100 kalori
Yogurt 125ml 2 cawan = 228 kalori 

Kategori Buah
Tembikai (sepotong) = 20 kalori
Betik (sepotong) = 45 kalori
Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
Durian (5 ulas) = 64 kalori
Limau (sebiji) = 42  kalori 
Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
Nenas (sepotong) = 59 kalori
Epal (sebiji) = 63 kalori
Ciku (sebiji) = 44 kalori
Mangga (sebiji) = 103 kalori 


JADUAL PEMAKANAN HARIAN DAN KANDUNGAN KALORI

Andaikan korang ambil makanan ni dalam sehari, jom kira kandungan kalori

Sarapan: 
Nasi lemak + Telur Mata Kerbau + Teh tarik = 541 kalori

Minum Pagi Jam 10  
Kuih karipap (3 biji) + Teh O = 410 kalori

Makan Tengahari :
Nasi (3 cawan) + Ayam kari + Dalca sayur + Air Tembikai = 900

Minum Petang :
Kopi susu + Popiah goreng (3 biji) = 510 kalori

Makan Malam =
Nasi (3 cawan) + Ikan tenggiri masak merah + Kangkung goreng belacan + Air Masak = 682 kalori
Jumlah : 3043 Kalori

Lupa pula, korang juga boleh tekan link ni untuk bilangan kalori juga, dalam bentuk pdf  :)) LIST KALORI

TIPS TEMUDUGA UPSI

Assalamualaikum semua~ ^_^
Hari ini saya nak menulis serba sedikit tentang  tentang kemasukan saya ker UPSI ~
Dulu sebelum saya ambil Sains Pertanian, saya ambil Diploma Sains di UPSI juga~
Kiranya saya ni setia pada UPSI~ heehe
Insyaallah 7 tahun saya berada di UPSI nanti. Lama sangat tu.huhu

Apa-apa pun, tujuan saya menulis blog kali ni, saya nak bagi tips sedikit tentang temuduga ke UPSI
Tak lar banyak sangat, tapi harap dapat membantu kawan-kawan kita yang nak masuk UPSI

Bersedia
Maksud bersedia di sini, kita kena lar baca serba sedikit tentang coarse yang kita ambil. Kalau nak ambil coarse Biologi, kena lar baca sikit-sikit tentang cell~ ehhhehh. Macam saya dulu waktu temuduga untuk Sains Pertanian , pihak yang interview saya tanya tentang kaedah moden dalam pertanian. Saya hentam jer sebut pasal hidroponik (entah betul ke tak ejaan tu..uhuu) Saya tak berapa tahu sangat pasal hidroponik tu, tapi hentam jer lar.Janji muka kena yakin.huhu.

Ambil tahu isu semasa
Waktu saya interview dulu, diorang tanya pasal kes gempa bumi di Sabah. Terkejut juga, bila dapat soalan tu. Nasib baik , saya ada juga baca surat khabar dan tengok berita di tv. ehhhee.fuhhh.

Yakinkan diri
Haaaaaa..yang ni penting. Jangan lar terlalu takut sampai tak boleh nak bercakap waktu pihak interview tanya soalan kat kita. huhu. Kalau kita tak tahu jawap soalan, hentam jer, muka kena yakin.

Sains Pertanian ni best juga, banyak lawatan.heehe



Resepi Budak Asrama

Hai semua~ Ni entry saya yang ke tiga
Kali ni tentang resepi budak asrama~ Sapa cakap di asrama tak boleh masak~ heehe
Tapi, kena ada teknik-teknik yang tertentu.hehe

Sandwich Sardin MUDAH

1 tin sardin/mackerel (besar)
1 buku roti panjang
mayonis picit / peket
bawang besar 1 biji
limau kasturi 3-4 biji (limau nipis pun boleh)

cara-cara:
i)   buka tin sardin, asingkan sos dengan ikan sardin. kita nak ikan aje, sos tu nanti buat bau hanyir. boleh jer masak dalam rice cooker. heehe. 
ii)  ikan sardin tu, buangkan tulang dia, & hancur-hancurkan.(bole letak sos sardin tu sikit, dalam 1-1 1/2 sudu nak bagi basah). ketepikan.
iii) potong bawang tu halus-halus, ---sebab aku tak suka bawang, taknak nampak waktu makan. campurkan dalam bekas sardin hancur tadi.
iv) 3 biji limau dibelah, tengah dan dibuang biji. perahkan dalam bekas sardin. gaul sebati--selalu aku bau, ada bau masam limau tak, kalau hanyir lagi tambah lagi sebiji (4 biji)
v)   sapu mayonis pada roti -> letak sardin -> sapu mayonis pada roti satu lagi ->kepit!
Kalau nak letak daun salad pon ok
vi) SIAPP! 
nyumnyum

LAWATAN KE CAMERON HIGHLAND

Assalamualaikum. Sudah lama saya tak menulis. Harap tak bersawang blog ni ^_^
Pada 16 Oktober lalu, saya dan kawan -kawan dari  Sains Pertanian mengadakan lawatan ke Cameron Highland :D selama 3 hari.
Kami melawat banyak tempat di sana, termasuk MARDI :D
Sejuk sangat kat sana! :D kena pakai baju yang tebal sikit.
Ada banyak jenis buah buahan dan bunga yang cantik di Cameron Highland.


Bunga ros cantik sangat kt MARDI

Ni pon cantik ^_^

Melawat ladang teh di sana~ heeheh  

Bunga ni memang cantik sangat! 

Jadi photographer kawan sekejap~ heehe

Lawatan ke Cameron Highland sememangnya sangat menyeronokkan! :D
Harap dapat datang lagi ke sini. Lawatan bukan sekadar lawatan, tapi ada kerja kena buat lepas ni~huhu


Friday, October 30, 2015

Lawatan Ke Taman Botani Shah Alam

Assalamualaikum semua~

Hari ini tepat pukul 8.00 pagi, hari Jumaat, kami pelajar dari Sains Pertanian UPSI bertolak ke Taman Botani yang terletak di Shah Alam~ ^^ Teruja sangat! Sebab ni kali pertama saya pergi ke Taman Botani~ ^^  Tapi, melawat bukan saja-saja melawat yer. Di sana ada tugasan tertentu yang perlu kami laksanakan,


Di sana, saya melawat Rumah Iklim 4 musim, ada musim panas, bunga, luruh dan sejuk. Tapi, sekarang, adalah musim luruh. Bulan 12 nanti baru musim sejuk~ ^^  Mungkin saya akan datang lagi pada bulan 12 nanti, sebab nanti ada musim sejuk~ :D

Sebelum kami masuk dalam rumah empat musim, ada pegawai yang menerangkan sedikit sejarah tentang Taman Botani negara.

Suasana dalam Rumah empat musim, sejuk sangat! Kata pegawai, musim di sini mengikut musim di Belanda~ Kiranya, kami semua seolah olah berada di Belanda sekarang~ hehe.
Dalam Rumah Iklim
Dalam Rumah Iklim juga~sejuk sangat!
Disebabkan sekarang musim luruh, jadi kebanyakan pokok disini dah layu dan berwarna keperang perangan~ 

Lepas kami melawat rumah 4 musim, kami melawat Taman 1 Malaysia~ Cantik sangat! ^^
Ada banyak jenis pokok di sini.

Melihat suasana Indah sebentar~hehe