Thursday, December 31, 2015

Apa itu Tanaman Hiasan Dan Landskap

Tepat pada pkul 12.00 tngh malam ,pada 1/12/15...sy nak menceritakan serba sdikit atau info tentang subjek yang saya ambil pada sem ni, iaitu Tanaman Hiasan Dan Landskap~ hehehe~ Semua org duk citer post psal Tahun Baru, meh sy citer psal landskap~hhahhaha

Apa yang sy taw, sepanjang sy bljar dlam satu sem~ subjek niii bnyak mengajar sy tentang cara2 nk design tmpat2 tertentu (dah nama pn subjek landskap..hahaha)
Tp, subjek niii memerlukan kemahiran tawww~ kena bljar mcam mna nk mlukisss~ehhhhee
Pada awal2 sem, Lect sy arahkan km smua mlukis atas kertass~ jd, kami pn mlukis larrr~hahahhaa
Gmbar yg sy lukissss~hhehehe
Gmbar tuu kmudian, lect sy tunjuk waktu nk abis semmm` :')) Rsa mcm cepat sngat masa berlaluuu~uhuhu (cedih ckitt)

Dalam Subjek ni, banyak ajar sy jenis2 pokok, ciri2 pokok, cara melukis, jenis2 elemen dalam landskap, hardscape & softscape , konsep2 landskap, skala,tanaman hiasan, cara2 penjagaan  dan banyak lagiiii~ :)))

Saya citer skit2,,dlam bab pertama, ada 5 jnis pokok sy blajar, iaitu : 
  • Pkok Naungan (cth : Plumeria Rubra, Mimusop Elengi, Swietenia Macrophylla)
  • Pokok Renek (cth : Alamanda Cathartica, Ixora Sunkist, codieum Variegatum Mrs Iceton)
  • Rumput (cth : Digitaria Didactyla , Axonopus Compressus , Cynodon Dactylon)
  • Penutup Bumi (cth : Wedelia trilobata,portulaca Grandiflora,Arachis Pintoi ,Bambusa Ventricosa)
  • Palma (cth : Licuala Grandis, Cyrtostachys Lakka, Ravenala Madagascariensis) 
  • Tanaman hiasan dalaman : (cth: Raphis Humilis, Begonia Rex, Cordyline Terminalis) 
Sy perlu tahu pasal nama saintifik, nama biasa , ciri2 , bentuk, tumbesaran, tekstur ~ heehe~ Banyak yg kna mnghafal~ hehhhee
Tp, lect sy xnak yg ada sp tuu~ mcm codieum sp jd, kita kena taw nama pnuh dy iaitu codieum Variegatum Mrs Iceton

Banyak benda nk kna mnghafal, tp, bnyak ilmu yg kita peroleh tntang pokok2 dan ciri2 pokok~:DD
Nnti dalam pos sterusnya, sya citer lg bab nii eaa~ yg nii hanya info shaja,,heheh

Ni pokok Portulaca umbraticola ~ nii pokok penutup bumi

Ni bukan lavender eaa,, tp Mealycup Sage atau 'Blue Bedder'




Tamatnyaaaa Assignment MTE!

Hellooooooo dan Assalamualaikum semuaaaaa! :D
Tujuan sy tulis post nii,,sbb nk annaunce MTE pnya esaimen dah abissss! >w<
Yeaaaaaaaaaaaaaaa! Asal blog nii ntuk esaimen sy MTE~ Tp, disebabkn semuanya dah settle & sem 1 pn dh nak abis,,(psst! ada 2 lg paper 8,9/1 nntiii~uhuhu) sy buat kputusan ntuk jadikan blog nii sbgai journal sy sepanjang sy duk kt UPSI ni~ sy akan critakan smua psal UPSI dan kos sy , iaitu Sains Pertanian~ :D Yiippppiiii!
Lg pon, sy harap, segala journal atau post nii dpt membantu junior2 (cewahhhhh! *bkal jd seniorrrrrr!hhhhahaha) atau pon, sapa2 yang nak ambil kos niiii~ :))))

Sy nk ucapkan trima kasih pd miss Rohaida aka Lect sy waktu dlm klas MTE3012 Kompetensi Teknologi Maklumat dan Komunikasi :)))) Sbb banyak ajar sy dlam klas

Mari kita start, subjek apa yg sy amik ntuk sem 1 niii~ heehhe
Ada 7 subjek dan sebanyak 17 jam kredit diambil ntuk sem niiii~ iaitu

  • Wacana Akademik Bahasa Melayu
  • Olahraga
  • Kenegaraan
  • Kompetensi Teknologi Maklumat dan Komunikasi
  • Agribotani
  • Tanaman Hiasan Dan Landskap
  • Sains Tanah
Ada 7 subjek, tp memandangkan saya bdk sains pertanian, subjek yang akan banyak dibincangkan adalah subjek yang berkaitn ngan sains pertanian...subjek2 uni ckit2 jer yeaaaa~(nnti x larat nak menaip plak..hehehee)

Apa2 pn, saya harap, saya dpt trus mnulis jurnal dlm blog niii~ye larr,,nk tlong junior2 nnti (poyooo!! hahahaha)  & supaya sy x lupa semua bnda yg sy blajar dlm sem 1 :DD
gmbr ni dtngkp waktu lwatan Cameron Higlnd :))





Wednesday, December 9, 2015

Umi~


Assalamualaikum semua, post kali ini, saya nak bercerita pasal mak saya~ Sejujurnya, saya nak pulang ke kampung halaman pada 19 Disember ni, tapi, apakan daya, tiba-tiba saya ada kelas pada 21 Disember~uhuhu~
Rindu pada keluarga, rindu pada mak ,rindu pada rumah~ T_T
Sambil tu, layan lagu umi ni dulu~ Teringat zaman kecil-kecil dulu~ huhu~Sayang mak! >.<


Versi Ibu pulak~


Meow~

Assalamualaikum semuaaaaa! :D
Nak tahu apa benda yang saya paling suka?? Jeng..jeng..jeng! jawapannya, kucing!
Kebanyakan orang pasti suka kucing kan? heehe~ Tak semua yang suka kucing, ada yang takut~ ish..ish..
Di rumah saya ada dalam 10 ekor kucing~ :D
Nak bela kucing memang menyeronokkan, tapi , bila kucing sakit atau berak merata-rata, masa tu, baru kita tahu sebenarnya, nak bela kucing ni agak susah, dan memerlukan pengorbanan(cewahhh!) heehe~

Tuesday, December 8, 2015

Kenangan di FRIM


Assalamualaikum semua~ Setiap orang pasti ada memori yang indah kan~ Pada waktu malam ni, tiba-tiba saya teringatkan kenangan saya di FRIM atau Instititut Penyelidikan Perhutanan Malaysia yang terletak di Selangor
Lepas Diploma, saya membuat praktikal di FRIM selama 4 bulan~
Walaupun pendek saja tempoh saya membuat praktikal di sana, tapi ada banyak kenangan manis di sana :)) 

Suasana di FRIM yang penuh dengan pokok :))
Jumpa kucing comel ni kat bengkel kayu~hhhee

Selfie sebentar~heheh

Dalam perjalanan nak pergi Bengkel kayu~hehe












Apa Hobi Anda

Assalamualaikum semua, kali ni, saya nak bercerita pasal hobi~Semua orang pasti ada hobi kan~
heehe
Hobi saya pula adalah melukis! Yaaaaa! saya suka melukis~ Walaupun saya ambil sains pertanian, saya minat sangat dalam melukis~
Tapi, saya tak berapa suka melukis tradisional~ Sebab melukis tradisional tak ada ctrl + z
heehe~
Saya lagi suka melukis digital :D

Contoh lukisan saya


Semuanya saya upload dalam devianart~ :D